Charakteryzuje się obniżoną kalorycznością. Polecany szczególnie tym, którzy preferują lekką, ale pożywną i smaczną kuchnię. Podawany w formie dipu jest idealnym dodatkiem do lekkich sałatek. Jego łagodny smak sprawia, że nie tylko doskonale komponuje się z rybami i owocami morza, ale jest też popularnym składnikiem dań dla dzieci.
Wartości odżywcze | W 100 gramach produktu | Dzienne zapotrzebowanie | % dziennego zapotrzebowania |
---|---|---|---|
Energia | 626 kJ/151 kcal | 2000 kcal | 7,6% |
Białko | 7,4 g | 50 g | 14,8% |
Węglowodany w tym cukry | 5,1 g 5,1 g | 260 g 90 g | 2,0% 5,7% |
Tłuszcze w tym tł. nasycone | 11,0 g 7,2 g | 70 g 20 g | 15,7% 36,0% |
Błonnik | 0,5 g | 24 g | 2,1% |
Sól | 0,8 g | 6 g | 13,3% |