Młode ziemniaki dokładnie umyj. W garnku zagotuj i posól wodę na bób, a ziemniaki pokrój w kostkę. Bób gotuj ok. 2-3 minuty, następnie ostudź pod zimną wodą i obierz ze skórek.
Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w plasterki. Na rozgrzanej patelni roztop masło i przez 4 minuty podsmażaj na średnim ogniu ziemniaki wraz z bobem. Dodaj cebulkę, a potem czosnek i smaż jeszcze 2 minuty.
W osobnym garnku zagotuj bulion warzywny i dodaj do niego ziemniaczki, bób, zeszkloną cebulkę oraz czosnek. Gotuj zupę 15 minut na małym ogniu. W tym czasie zagotuj wodę z solą i ugotuj na twardo jajka przepiórcze (zajmie to 4 minuty).
Po upływie 15 minut przelej trochę zupy do kubka, dodaj serek Philadelphia ze szczypiorkiem, dokładnie wymieszaj i wlej do garnka z zupą, cały czas mieszając. Przed podaniem posyp każdą porcję dużą ilością koperku, dodaj obrane i przekrojone na pół przepiórcze jajka oraz dopraw solą i pieprzem.