Zupa PHO z krewetkami

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 7 godzin

Składniki

  • 1½ kg kości wołowych
  • 1½ kg pręgi wołowej
  • 1 kuper z kaczki
  • 4 szalotki (nieobrane)
  • 10 cm korzenia imbiru
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • sos rybny do smaku (ale nie mniej niż 12 łyżek)
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • sól do smaku
  • 200 g ugotowanego makaronu ryżowego/pszennego
  • mięso z gotowania
  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 12 sparzonych krewetek
  • 1 pęczek kolendry
  • liście bazylii tajskiej
  • sosy: rybny, sojowy, sriracha
  • chili w płatkach

Sposób przygotowania

  1. Kości, pręgę i kuper zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu w dużym garnku (ok. 10-litrowym).
  2. Na suchej patelni przez 5 min upraż: goździki, czarny pieprz, cynamon i anyż. Przełóż do garnka.
  3. Dodaj szalotki, imbir i gotuj przynajmniej 6 godzin na malutkim ogniu. Dopraw sosem rybnym, cukrem i solą.
  4. Wyciągnij mięso i przecedź bulion.
  5. Podawaj z dodatkami: makaronem, mięsem z gotowania, kleksami serka, krewetkami, kolendrą i liśćmi bazylii tajskiej.
  6. Zupę dopraw w talerzu według uznania: sosem rybnym, sojowym, dla ostrości srirachą albo płatkami chili.

Mam ochotę na

Pęczotto
Pęczotto
czas przygotowania: 35 minut
Muffiny śniadaniowe
Muffiny śniadaniowe
czas przygotowania: 10 minut
Kubeczki z sałatką kuskus z krewetkami
Kubeczki z sałatką kuskus z krewetkami
czas przygotowania: 40 minut
Wigilijna zupa migdałowa
Wigilijna zupa migdałowa
czas przygotowania: 30 minut
Pad thai
Pad thai
czas przygotowania: 25 minut