Strona główna
Przepisy
Produkty
Książki kucharskie
Akcje promocyjne
O marce
Dla profesjonalistów
Strona główna
Przepisy
Produkty
Książki kucharskie
Akcje promocyjne
O marce
Dla profesjonalistów
< Wróć do wszystkich przepisów
Podziel się
Zupa PHO z krewetkami
Ilość porcji:
10
Czas przygotowania:
7 godzin
Składniki
1½ kg
kości wołowych
1½ kg
pręgi wołowej
1
kuper z kaczki
4
szalotki (nieobrane)
10 cm
korzenia imbiru
3
goździki
1
łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
1
laska cynamonu
2
gwiazdki anyżu
sos rybny do smaku (ale nie mniej niż 12 łyżek)
2
łyżki cukru brązowego
sól do smaku
200 g
ugotowanego makaronu ryżowego/pszennego
mięso z gotowania
125 g
serka Philadelphia ze szczypiorkiem
12
sparzonych krewetek
1
pęczek kolendry
liście bazylii tajskiej
sosy: rybny, sojowy, sriracha
chili w płatkach
Sposób przygotowania
Kości, pręgę i kuper zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu w dużym garnku (ok. 10-litrowym).
Na suchej patelni przez 5 min upraż: goździki, czarny pieprz, cynamon i anyż. Przełóż do garnka.
Dodaj szalotki, imbir i gotuj przynajmniej 6 godzin na malutkim ogniu. Dopraw sosem rybnym, cukrem i solą.
Wyciągnij mięso i przecedź bulion.
Podawaj z dodatkami: makaronem, mięsem z gotowania, kleksami serka, krewetkami, kolendrą i liśćmi bazylii tajskiej.
Zupę dopraw w talerzu według uznania: sosem rybnym, sojowym, dla ostrości srirachą albo płatkami chili.
Znajdź podobne dania:
Makaron
Krewetki
Mięso
Philadelphia ze szczypiorkiem
Ryby i owoce morza
Cebulowe
Kuchnia azjatycka
Warzywa
Zupy
Drób
Korzeniowe
Wołowina
Mam ochotę na
Szukaj
Pęczotto
czas przygotowania: 35 minut
Muffiny śniadaniowe
czas przygotowania: 10 minut
Kubeczki z sałatką kuskus z krewetkami
czas przygotowania: 40 minut
Wigilijna zupa migdałowa
czas przygotowania: 30 minut
Pad thai
czas przygotowania: 25 minut