Wigilijna zupa migdałowa

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 250 g serka Philadelphia Light
  • 600 ml mleka
  • 200 g mielonych migdałów bez skórki
  • 30 g migdałów w płatkach
  • 50 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 60 g cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

1. Rodzynki namocz w gorącej wodzie i odstaw na 15 minut. Mleko zagotuj w garnku z migdałami, cukrem oraz solą – zmniejsz moc palnika i gotuj przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj odsączone rodzynki, 30 g skórki pomarańczowej oraz przyprawy: korę cynamonu, laskę wanilii i mielony kardamon. Gotową zupę zdejmij z ognia i dodaj do niej 150 g serka Philadelphia Light. Odczekaj kilka minut i dokładnie wymieszaj.

2. Zupę podawaj udekorowaną pozostałym serkiem Philadelphia Light (50 g na porcję), 20 g skórki pomarańczowej oraz prażonymi płatkami migdałów.

Mam ochotę na

Zapiekanka w chlebie
Zapiekanka w chlebie
czas przygotowania: 35 minut
Kotleciki orzechowe z kapustą na miodzie i żurawinowym serkiem
Kotleciki orzechowe z kapustą na miodzie i żurawinowym serkiem
czas przygotowania: 90 minut
Stek z polędwicy wołowej
Stek z polędwicy wołowej
czas przygotowania: 30 minut
Mus czekoladowo-śmietankowy
Mus czekoladowo-śmietankowy
czas przygotowania: 25 minut
Faszerowane patisony
Faszerowane patisony
czas przygotowania: 50 minut