Wietnamskie ciasto bananowe

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia60 minut

Składniki

  • 300 g serka Philadelphia Light
  • 5 jajek
  • 180 g roztopionego masła
  • 150 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 150 g mąki
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 30 g cukru pudru
  • 7 średniej wielkości bananów

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia.

2. Sześć bananów obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Przełóż je do miski, posyp cukrem trzcinowym i odstaw.

3. Jajka wbij do miski i ubij mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj mleko skondensowane, roztopione masło oraz 100 g serka Philadelphia Light. Do całości wsyp mąkę i połącz składniki za pomocą trzepaczki. Na koniec dołóż banany i delikatnie wymieszaj. Ciasto wlej do przygotowanej formy. Piecz przez godzinę w 180 stopniach. Gotowy wypiek wystudź w piekarniku, a następnie przełóż na talerz.

4. 200 g serka Philadelphia Light zmiksuj z cukrem pudrem. Udekoruj ciasto kremem za pomocą szpatułki. Wierzch wypieku przyozdób pokrojonymi plastrami banana. Placek przechowuj w lodówce.

Mam ochotę na

Sernik zebra waniliowo-czekoladowy
Sernik zebra waniliowo-czekoladowy
czas przygotowania: 35 minut oraz czas schłodzenia
Spaghetti w kremowym sosie
Spaghetti w kremowym sosie
czas przygotowania: 25 minut
Szyszki migdałowe z serkiem Philadelphia
Szyszki migdałowe z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 25 minut
Pita z krewetkami w miodzie
Pita z krewetkami w miodzie
czas przygotowania: 30 minut
Dip z oliwą i octem balsamicznym
Dip z oliwą i octem balsamicznym
czas przygotowania: 15 minut