Turecka zupa z soczewicy (mercimek çorbası)

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 250 g serka Philadelphia Light
  • 270 g czerwonej soczewicy
  • 100 g białej cebuli
  • 90 g marchwi
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g koncentratu pomidorowego
  • 12 ml soku z cytryny
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 25 g grzanek
  • 35 g pestek granatu
  • 12 g natki pietruszki
  • 2 g listków mięty
  • 20 ml oliwy
  • 6 g kminu rzymskiego
  • 6 g słodkiej papryki
  • 6 g soli
  • 3 g pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej w garnku oliwę i obsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie pokrojoną marchewkę i po 5 minutach smażenia – czosnek. Smaż całość jeszcze 30 sekund.
  2. Dodaj przyprawy (kmin, słodką paprykę, pieprz), koncentrat i podsmażaj wraz z warzywami przez kolejne 30 sekund.
  3. Wlej bulion, wsyp soczewicę i zagotuj. Pozostaw zupę pod przykryciem na małym ogniu na 30 minut.
  4. Dodaj listki mięty, serek Philadelphia Light, sok z cytryny, sól i zblenduj wszystko na gładko.
  5. Serwuj zupę z natką pietruszki i grzankami. Posyp każdą porcję pestkami dyni i grantu.

Mam ochotę na

Pieczona owsianka
Pieczona owsianka
czas przygotowania: 25 minut
Pizzerki z karmelizowaną cebulą, rukolą i granatem
Pizzerki z karmelizowaną cebulą, rukolą i granatem
czas przygotowania: 2 godziny
Sernik nowojorski z kremowym serkiem
Sernik nowojorski z kremowym serkiem
czas przygotowania: 30 minut + 75 minut pieczenia + czas studzenia
Ciasteczka migdałowe z kremem Matcha
Ciasteczka migdałowe z kremem Matcha
czas przygotowania: 15 minut
Pieczone ziemniaki à la kumpir turecki
Pieczone ziemniaki à la kumpir turecki
czas przygotowania: 1 godzina 10 minut + czas studzenia