Stek z polędwicy wołowej

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 100 g serka Philadelphia z ziołami
  • 2 plastry polędwicy wołowej (ok. 175 g każdy)
  • 1 bagietka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Mięso ogrzej do temperatury pokojowej. Natrzyj każdy plaster łyżką oliwy.

2. Nagrzej piekarnik do 220°C. Na rozgrzanej suchej patelni nadającej się do zapiekania połóż plastry wołowiny. Smaż z każdej strony po 2 minuty. Nałóż po 1 łyżce masła na mięso i wstaw patelnię do piekarnika. Zapiekaj steki przez 5 minut.

Po tym czasie wyjmij polędwicę z piekarnika. Odczekaj 5-6 minut, aby mięso odpoczęło, dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. W miseczce wymieszaj majonez, jogurt oraz kapary.

4. Sałatę opłucz, oderwij liście i przełóż do salaterki. Polej 2 łyżkami oliwy, sokiem z cytryny i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

5. Bagietkę pokrój na małe kromki.

6. Posmarowane serkiem Philadelphia z ziołami steki przełóż na talerz. Podawaj z dipem kaparowym, sałatą rzymską oraz bagietką. Udekoruj steki natką pietruszki.

Mam ochotę na

Pad thai
Pad thai
czas przygotowania: 25 minut
Bagietka z pieczoną dynią i serkiem
Bagietka z pieczoną dynią i serkiem
czas przygotowania: 30 minut
Bajgle śniadaniowe
Bajgle śniadaniowe
czas przygotowania: 15 minut
Perliczka pieczona z figami
Perliczka pieczona z figami
czas przygotowania: 2 godziny
Lody z czekoladą
Lody z czekoladą
czas przygotowania: 25 minut