
Spring rollsy z serkiem Phily
30 minut
6 porcji
Wydrukuj przepis
- 6 arkuszy papieru ryżowego
- 12 krewetek obgotowanych
- 1 mały ogórek
- 1/2 marchewki
- świeża kolendra
- świeża mięta
- 1 szklanka poszatkowanej sałaty lodowej
- 3 duże truskawki
- 1/2 banana
- 1 kiwi
- 1/2 szklanki makaronu vermicelli
- sos słodko-kwaśny
- 2 łyżki serka Philadelphia Original
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- Papier ryżowy włóż do letniej wody na 2 sekundy. Następnie rozłóż go na desce i poczekaj, aż zmięknie.
- W 1/3 długości papieru ułóż 4 krewetki, kilka plastrów ogórka i marchewkę w drobnych słupkach. Przykryj to odrobiną poszatkowanej sałaty i listkami kolendry. Dodaj makaron vermicelli. Zawiń dokładnie papier (jak naleśniki na krokiety – zakładając boki do środka). Przygotuj 3 sztuki takich spring rollsów.
- Pokrój: truskawki i kiwi na bardzo cienkie plasterki, banana – na drobne słupki. Na przygotowanym papierze rozłóż owoce, poszatkowaną sałatę i makaron. Zawiń 3 rollsy na słodko.
- Do słonych rollsów podaj sos słodko-kwaśny, a do słodkich sos stworzony na bazie serka Philadelphia (połącz serek z jogurtem i poszatkowaną miętą).