Spring rollsy z serkiem Phily

30 minut
6 porcji
Wydrukuj przepis
  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • 12 krewetek obgotowanych
  • 1 mały ogórek
  • 1/2 marchewki
  • świeża kolendra
  • świeża mięta
  • 1 szklanka poszatkowanej sałaty lodowej
  • 3 duże truskawki
  • 1/2 banana
  • 1 kiwi
  • 1/2 szklanki makaronu vermicelli
  • sos słodko-kwaśny
  • 2 łyżki serka Philadelphia Original
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  1. Papier ryżowy włóż do letniej wody na 2 sekundy. Następnie rozłóż go na desce i poczekaj, aż zmięknie.
  2. W 1/3 długości papieru ułóż 4 krewetki, kilka plastrów ogórka i marchewkę w drobnych słupkach. Przykryj to odrobiną poszatkowanej sałaty i listkami kolendry. Dodaj makaron vermicelli. Zawiń dokładnie papier (jak naleśniki na krokiety – zakładając boki do środka). Przygotuj 3 sztuki takich spring rollsów.
  3. Pokrój: truskawki i kiwi na bardzo cienkie plasterki, banana – na drobne słupki. Na przygotowanym papierze rozłóż owoce, poszatkowaną sałatę i makaron. Zawiń 3 rollsy na słodko.
  4. Do słonych rollsów podaj sos słodko-kwaśny, a do słodkich sos stworzony na bazie serka Philadelphia (połącz serek z jogurtem i poszatkowaną miętą).