Rozpuść masło na rozgrzanej patelni i obsmaż na średnim ogniu posiekanego drobno pora oraz pokrojone szalotki. Po 5 minutach wyciśnij na patelnię czosnek, smaż kolejne 2 minuty i dodaj liście młodego szpinaku. Dopraw gałką muszkatołową, startą skórką cytryny, solą oraz pieprzem. Zdejmij z gazu po 5 minutach ciągłego mieszania i odstaw do lekkiego ostudzenia.
Dodaj serek Philadelphia z ziołami, pokruszony ser feta oraz jajko i dokładnie wymieszaj. Pozostałe masło rozpuść na patelni i przelej do małej miseczki.
Rozłóż płaty ciasta filo i rozprowadź masło na pierwszym płacie przy pomocy pędzla. Przykryj go kolejnym płatem i ponownie posmaruj. Podziel sklejone płaty na 4 równe prostokąty. W górnym lewym rogu, przy krótszej krawędzi, nałóż czubatą łyżkę farszu i złóż w trójkąt, przylepiając górny lewy róg do dłuższej krawędzi. Powtarzaj czynność naprzemiennie, aż dojdziesz do końca prostokąta. Posmaruj trójkąt masłem i posyp czarnuszką.