Sernik Käsekuchen

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 35 minut + czas pieczenia

Składniki

  • 500 g serka Philadelphia Light
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 75 g mąki
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 50 g cukru

Ponadto:

  • 50 g uprażonych płatków migdałów
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

1. Mąkę, cukier, pokrojone masło, jajko i proszek do pieczenia włóż do miski i zagnieć. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

2. Serek Philadelphia Light zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno dodaj sok z cytryny oraz śmietankę i połącz wszystkie składniki.

3. Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm. Dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia.  Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim dno foremki. Następnie nałóż masę serową i  płatki migdałów. Sernik piecz przez 60 minut w temperaturze 175°C. Gotowy wypiek wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

4. Sernik podawaj oprószony cukrem pudrem.

Mam ochotę na

Lody z czekoladą
Lody z czekoladą
czas przygotowania: 25 minut
Hawajski poke bowl
Hawajski poke bowl
czas przygotowania: 25 minut + czas chłodzenia 1 godzina
Sernik amerykański z polewą toffi i orzechami
Sernik amerykański z polewą toffi i orzechami
czas przygotowania: 50 minut
Tarta czekoladowa
Tarta czekoladowa
czas przygotowania: 65 minut
Tureckie kofty z dipem
Tureckie kofty z dipem
czas przygotowania: 35 minut