Sernik czekoladowy z gruszką

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia2 godziny + czas chłodzenia30 minut

Składniki

  • 175 g kruszonki z herbatników
  • 40 g stopionego masła
  • 400 g serka Philadelphia Original
  • 140 ml kwaśnej śmietany
  • 3 ubite jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 25 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 75 g ciemnej czekolady, stopionej
  • 2 dojrzałe gruszki, obrane, wydrążone i pocięte w kostkę

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 170⁰C i przygotuj okrągłą formę do ciasta/tortownicę o średnicy 20-21 cm.
  2. Kruszonkę z herbatników połącz masłem i wyłóż mieszankę na foremkę.
  3. Zmiksuj serek Philadelphię, kwaśną śmietanę, jajka i cukier aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj mąkę, kakao i stopioną czekoladę, dobrze wymieszaj składniki. Wrzuć do mieszanki kawałki gruszki. Wylej wszystko na herbatnikowy spód.
  4. Piecz przez około 60 minut. Wyłącz piekarnik, ale pozostaw w nim sernik jeszcze na godzinę. Poczekaj do chłodzenia, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Wskazówka:
Powierzchnia pieczonego sernika często trochę pęka podczas pieczenia i chłodzenia.

Mam ochotę na

Quiche lorraine
Quiche lorraine
czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia
Chłodnik rzodkiewkowy
Chłodnik rzodkiewkowy
czas przygotowania: 15 minut
Tort konfetti
Tort konfetti
czas przygotowania: 90 minut + czas studzenia
Chowder z kalafiora i kukurydzy
Chowder z kalafiora i kukurydzy
czas przygotowania: 35 minut
Stek z polędwicy wołowej
Stek z polędwicy wołowej
czas przygotowania: 30 minut