Czas przygotowania:
20 minut + czas gotowania10 minut
Składniki
4 piersi z kurczaka bez skóry
2 gałązki tymianku i rozmarynu, pocięte i rozmieszane razem
1 łyżka oliwy z oliwek
kawałek masła
50 g bekonu
120 g serka Philadelphia z ziołami
150 g mrożonego grochu
sok z połowy cytryny
300 g makaronu typu kokardki
Sposób przygotowania
Rozbij tłuczkiem piersi z kurczaka na cienkie płaty. Połóż je na pergaminie i posyp posiekanymi ziołami i przyprawami.
Smaż bez oleju bekon na nieprzywierającej patelni, następnie przenieś go na talerz. Zagotuj mały garnek wody. Wrzuć do niej makaron i gotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Dwie minuty przed końcem gotowania dorzuć groch.
W międzyczasie rozgrzej olej i masło na patelni na średnim ogniu. Połóż dwie piersi z kurczaka i smaż je przez 2-3 minuty. Zachowaj ich ciepło i powtórz tak samo z kolejnymi porcjami.
Odlej chochlę wody, w której gotował się makaron. Zrób sos: serek Philadelphia wymieszaj z sokiem z cytryny i dodaj wodę z makaronu. Makaron z groszkiem odsącz. Polej je sosem i posyp chrupiącym bekonem.
Nałóż makaron z groszkiem na talerze. Następnie połóż kurczaka. Wierzch udekoruj serkiem Philadelphia.