
Rurki z kremem waniliowym
40 minut
6 porcji
Wydrukuj przepis
- 500 g ciasta francuskiego
- 125 g serka Philadelphia Original
- 100 g śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 cm laski wanilii
- 1 łyżeczka soku z limonki
- masło do posmarowania foremek
1. CIASTO:
Foremki do rurek posmaruj masłem. Rozwałkowane ciasto francuskie pokrój na paski o szerokości 2 cm. Nawiń je na foremki (od węższej strony), w taki sposób, aby kolejne warstwy na siebie nachodziły. Piecz w temperaturze 190 st. C przez około 15-20 minut.
Zdejmij ciasto z foremek i pozostaw do ostygnięcia.
2. KREM:
Kawałek laski wanilii przekrój wzdłuż i wyskrob środek. Zmiksuj serek z wanilią i sokiem z limonki. W osobnym naczyniu ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i dodaj ją do zmiksowanej masy serkowej.
3. Rurki napełnij kremem. Podawaj z ulubionymi owocami.