Płatki owsiane z pieczarkami i chipsem z szynki parmeńskiej

Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 1 jajko ugotowane na twardo (7 minut)
  • 1 łyżeczka masła
  • 5 pieczarek
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • 3 łyżeczki serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 2 rzodkiewki
  • 1 łyżeczka ziołowego pesto
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka ulubionych ziół

Sposób przygotowania

  1. Zagotuj wodę z płatkami owsianymi i solą, gotuj 3 minuty i dodaj 2 łyżki serka. Gotuj minutę. 
  2. Plastry szynki parmeńskiej ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz przez 10 minut w 200°C (termoobieg). 
  3. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pokrojone w plastry pieczarki, smaż 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. 
  4. Owsiankę przelej do talerza, na wierzch wyłóż jajko pokrojone w plastry. Obsyp pieczarkami. Chipsy z szynki połam i dorzuć do owsianki. Dołóż pokrojone w ćwiartki rzodkiewki. 
  5. Na wierzch wyłóż kleksy serka. Polej pesto i posyp ulubionymi ziołami.

Mam ochotę na

Sałatka szwabska
Sałatka szwabska
czas przygotowania: 20 minut
Bajgle śniadaniowe
Bajgle śniadaniowe
czas przygotowania: 15 minut
Sernik baskijski
Sernik baskijski
czas przygotowania: 70 minut
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
czas przygotowania: 25 minut
Chowder z kalafiora i kukurydzy
Chowder z kalafiora i kukurydzy
czas przygotowania: 35 minut