1. Przygotuj papryki. Wierzchy odetnij (nie wyrzucaj, zachowaj je na później) i usuń gniazda nasienne. Dokładnie oczyść środek każdej papryki, a następnie oprósz solą.
2. Rodzynki przełóż do miseczki, zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 10 minut.
3. Cebulę obierz i poszatkuj. Obrane ząbki czosnku zmiażdż. Ugotowane na twardo jajko posiekaj w drobną kostkę. Oliwki pokrój w plasterki. Orzeszki ziemne rozdrobnij.
4. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Smaż 3-4 minuty, a następnie dodaj czosnek oraz słodką paprykę, wymieszaj i podsmaż jeszcze przez minutę.
5. Po tym czasie dodaj wołowinę oraz kumin, zamieszaj i smaż przez 5-6 minut, aż mięso ładnie się zrumieni. Kolejno wlej bulion, wrzuć odcedzone rodzynki, całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Wkrótce potem zdejmij patelnię z palnika. Dodaj serek Philadelphia ze szczypiorkiem oraz wcześniej przygotowane: jajko, oliwki i orzeszki ziemne. Dopraw chili, oregano, solą oraz pieprzem, dokładnie połącz składniki i odstaw do wystygnięcia. Uzyskanym farszem napełnij papryki.
6. Nagrzej piekarnik do 180°C. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce umieść papryki wypełnione nadzieniem. Warzywa przykryj wcześniej odciętymi wierzchami i wstaw do piekarnika. Piecz 40 minut.