Miniplacuszki ziemniaczane

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

  • 340 g ziemniaków
  • 120 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 1 ml soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 60 g mąki
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 0,5 g soli

Dodatki:

  • 100 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 40 g jabłuszek kaparowych
  • 80 g suszonych pomidorów w oleju
  • 12 g oliwek czarnych
  • 1 świeża figa
  • 80 g pomidorków koktajlowych
  • 30 g szynki prosciutto crudo
  • zioła do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Obrane i pokrojone ziemniaki wrzuć do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Gotuj przez ok. 15 minut, aż ziemniaki zmiękną, ale nie rozgotują się. Odlej wodę i przytrzymaj garnek nad palnikiem, potrząsając, aby odparować ziemniaki. Wyłącz gaz.
  2. Dodaj serek Philadelphia, sok z cytryny oraz szczyptę soli i ubijaj do uzyskania gładkiej ziemniaczanej masy. Po ostudzeniu dodaj do niej mąkę oraz jajko i dokładnie wymieszaj. Odstaw masę do lodówki na 20 minut.
  3. Następnie uformuj z niej pojedyncze placuszki (1 czubata łyżka masy na placuszek, co daje 16 sztuk). Rozgrzej olej na patelni i usmaż placki na średnim ogniu, po 3 minuty z każdej strony.
  4. Usmażone placuszki zdejmij z patelni i ułóż na ręczniku papierowym do odsączenia z oleju. Ostudzone miniplacki serwuj jako przystawki udekorowane serkiem Philadelphia, z szynką prosciutto crudo, suszonymi pomidorami z zalewy, kaparami, oliwkami, świeżymi figami, pomidorkami koktajlowymi oraz ulubionymi ziołami.

Mam ochotę na

Smoothie kokosowo-limonkowe
Smoothie kokosowo-limonkowe
czas przygotowania: 10 minut
Bajgle z pastą jajeczną
Bajgle z pastą jajeczną
czas przygotowania: 1 godz. 35 min.
Polenta z serkiem i borowikami
Polenta z serkiem i borowikami
czas przygotowania: 45 minut
Zupa z czerwonej kapusty
Zupa z czerwonej kapusty
czas przygotowania: 30 minut
Kolorowa sałatka warzywno-owocowa
Kolorowa sałatka warzywno-owocowa
czas przygotowania: ok. 15 minut