Minipankejki z sosem czekoladowym

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

Pankejki:

  • 250 g mąki typ 550
  • 2 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 ml oleju

Sos czekoladowy:

  • 200 g serka Philadelphia Milka
  • 100 g mlecznej czekolady

Dekoracja i dodatki:

  • ulubione owoce

Sposób przygotowania

Pankejki:

  1. Wymieszaj mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Przesiej przez sito.
  2. Ubij jajka, dodając powoli cukier, aż będą puszyste. Dodawaj powoli przesianą wcześniej mąkę. Na końcu dodaj olej.
  3. Ciasto nakładaj na patelnię łyżeczką, aby stworzyć ulubioną wielkość, smaż na wolnym ogniu, aż będą rumiane z obu stron.

Sos:

  1.   Rozpuść czekoladę i wymieszaj z serkiem Philadelphia Milka.
  2.  Nałóż pankejki na talerz i polej sosem czekoladowym.

Podawaj z ulubionymi owocami.

Mam ochotę na

Karkówka z grilla
Karkówka z grilla
czas przygotowania: 40 minut
Spring rollsy z serkiem Phily
Spring rollsy z serkiem Phily
czas przygotowania: 30 minut
Trufle czekoladowe
Trufle czekoladowe
czas przygotowania: 15 minut
Sernik czekoladowy z gruszką
Sernik czekoladowy z gruszką
czas przygotowania: 20 minut
Mango mastani
Mango mastani
czas przygotowania: 30 minut + czas mrożenia