Krem z buraków i jabłek

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 podłużne buraki
  • 4 jabłka
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • 250 g serka Philadelphia Original
  • sól, pieprz
  • kilka listków świeżego oregano

Sposób przygotowania

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, ząbki czosnku pokrojone w plasterki i smaż 3 minuty.
  2. Buraki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do garnka i smaż przez 5 minut.
  3. Dodaj jabłka pokrojone w kostkę i zalej całość wodą, gotuj przez 20 minut, do miękkości. 
  4. Całość zmiksuj na gładką masę, dopraw solą, pieprzem, octem i cukrem. Na koniec połącz całość z 125 g serka.
  5. Krem serwuj z kleksem serka i świeżymi listkami oregano.

Mam ochotę na

Wietnamskie ciasto bananowe
Wietnamskie ciasto bananowe
czas przygotowania: 30 minut
Pierogi lubelskie
Pierogi lubelskie
czas przygotowania: 75 minut
Papryka faszerowana a’la rocoto relleno
Papryka faszerowana a’la rocoto relleno
czas przygotowania: 25 minut + czas pieczenia 40 minut
Spaghetti w kremowym sosie
Spaghetti w kremowym sosie
czas przygotowania: 25 minut
Sałatka brokułowa
Sałatka brokułowa
czas przygotowania: 15 minut