Czas przygotowania:
25 minut + czas chłodzenia 1 godzina
Składniki
125 g serka Philadelphia Original
200 g ugotowanego ryżu
200 g świeżego łososia
160 g świeżego ananasa
110 g kapusty czerwonej
60 g marchewki
50 g świeżego ogórka
2 g płatków chili
4 g czarnego sezamu
4 g białego sezamu
4 owoce liczi
1 awokado
50 ml octu ryżowego
3 ml oleju sezamowego
6 g miodu
6 ml soku z limonki
2 ml soku z cytryny
5 g startego imbiru
1 ząbek czosnku
2 g soli
2 g pieprzu
Sposób przygotowania
Pokrój marchewkę wzdłuż na cienkie plastry.
Łososia umyj i osusz, pokrój w kostkę.
Do połowy porcji octu ryżowego dodaj olej sezamowy, starty imbir oraz wyciśnięty czosnek i wymieszaj z pokrojonym łososiem. Wstaw rybę w zalewie do lodówki.
Do pozostałego octu dodaj miód, pieprz oraz sól i zagotuj w garnuszku, aż miód i sól się rozpuszczą. Przelej płyn do słoika i dodaj plastry marchewki. Po wystudzeniu wstaw słoik na godzinę do lodówki.
Po upływie tego czasu poszatkuj kapustę i skrop sokiem z limonki. Obierz liczi, pokrój ananasa w kostkę i posyp szczyptą płatków chili. Pokrój ogórka wzdłuż na cienkie plastry. Awokado przekrój na pół, połówki cienko pokrój i skrop sokiem z cytryny.
Rozdziel ugotowany ryż do misek. Na ryżu ułóż awokado, łososia, zrolowane plastry marchewki, ogórka, liczi, ananasa z chili, kapustę i serek Philadelphia Original.
Posyp potrawę czarnym i białym sezamem, opcjonalnie udekoruj jadalnymi kwiatami.