200 g macek ośmiornicy (gotowanych i mrożonych lub surowych)
125 g serka Philadelphia Original
280 g mango
5 g przyprawy curry w proszku
20 g czerwonej tajskiej pasty curry
30 ml oleju rzepakowego
3 ml soku z limonki
2 g startej skórki z limonki
40 g czerwonej rzodkiewki
10 g cukru
30 ml octu ryżowego
2 świeżej kolendry
35 g listków szczawiu
Sposób przygotowania
W przypadku surowych macek ośmiornicy, zagotuj wodę w rondelku i gotuj 200 g macek przez 15 minut. Odstaw do wystudzenia. Mrożone gotowane macki powinny rozmrażać się w lodówce przez całą noc.
Wymieszaj czerwoną pastę curry z olejem oraz sokiem z limonki i zamarynuj w niej macki (2 godz. w lodówce).
W miseczce wymieszaj ocet z cukrem. Dodaj pokrojoną w plasterki rzodkiewkę.
Pod koniec czasu marynowania ośmiornicy, przygotuj puree: zblenduj mango wraz z przyprawą curry, kolendrą oraz serkiem Philadelphia Original.
Na mocno nagrzanym grillu lub patelni grillowej grilluj ośmiorniczkę przez 8 minut, przewracając ją na drugą stronę w międzyczasie i smarując marynatą z czerwonego curry.
Sparz limonkę i zetrzyj skórkę. Ułóż macki ośmiornicy na kleksie z kremowego puree z mango i udekoruj listkami szczawiu oraz piklowaną rzodkiewką, posyp startą skórką z limonki.