Gofry

Ilość porcji: 9
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 300 g serka Philadelphia Milka
  • 100 g cukru
  • 160 g mąki pszennej, np. wrocławskiej
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 120 ml mleka
  • 4 jajka
  • 50 g kakao + 20 g do sosu
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 135 g moreli

 

  • Lody:
  • 200 g serka Philadelphia Original
  • 300 ml skondensowanego mleka
  • 6 ml ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj dokładnie składniki na lody i wstaw do zamrażarki. Nagrzej gofrownicę.
  2. Zmieszaj w misce suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. W osobnej misce utrzyj jajka z cukrem i 200 g serka Philadelphia Milka, a następnie zacznij stopniowo dolewać mleka. Połącz składniki na gładką masę.
  3. Używając pędzla, posmaruj wnętrze gofrownicy olejem. Nakładaj po dwie łyżki ciasta do jednej foremki. Zamknij gofrownicę i zaczekaj, aż para przestanie się z niej unosić (4 minuty). Przełóż gofry na kratkę do studzenia.
  4. W tym czasie przygotuj sos czekoladowy. Podgrzej śmietankę w małym garnuszku i dodaj 100 g serka Philadelphia Milka oraz 20 g kakao. Mieszaj do całkowitego połączenia się składników, a następnie odstaw do ostudzenia. Morele umyj i pokrój w plasterki. Na porcji trzech gofrów ułóż kulkę lodów, plasterki moreli i polej sosem czekoladowym.

Mam ochotę na

Koreańskie placuszki hotteok
Koreańskie placuszki hotteok
czas przygotowania: 40 minut + czas wyrastania ciasta
Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki
czas przygotowania: 70 minut + czas studzenia
Dip z oliwą i octem balsamicznym
Dip z oliwą i octem balsamicznym
czas przygotowania: 15 minut
Eton mess z pomarańczą
Eton mess z pomarańczą
czas przygotowania: 180 minut
Jajka po szkocku
Jajka po szkocku
czas przygotowania: 25 minut