Cytrynowy tort z serkiem Phily

Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 3 godz.

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 150 g cukru, najlepiej drobnego
  • 130 g mąki pszennej tortowej 450
  • 40 g skrobi ziemniaczanej

Nasączenie:

  • 100 g cukru
  • 250 ml wody
  • Sok z 1/2 cytryny

Lemon curd:

  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 160 g cukru drobnego
  • 80 g masła 83%
  • Sok z 2 cytryn
  • Skórka otarta z 1 cytryny

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Świeże maliny, borówki

Krem z serkiem Philadelphia do obłożenia tortu:

  • 100 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 200 g serka Philadelphia Original
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Biszkopt: mąkę pszenną oraz skrobię wymieszaj i przesiej. Białka ubij na sztywno, powoli dodawaj do nich cukier (łyżka po łyżce) – aż piana zrobi się gęsta i lekko perłowa w kolorze. Następnie dodaj żółtka, jedno po drugim. Masę mieszaj jeszcze przez chwilę, po czym wyłącz mikser. Mąkę dodaj w dwóch partiach, mieszając całość łyżką do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Przełóż do niej masę biszkoptową. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz 35-40 minut. Po wyjęciu upuść tortownicę na podłogę z wysokości 30-40 cm. Odłóż ciasto do wystygnięcia, a następnie wyciągnij je z formy i podziel na 3-4 blaty. Zagotuj wodę z cukrem, wystudź ją i dodaj sok z cytryny.
  2. Lemon curd: do garnka dodaj żółtka, jajka i cukier. Postaw na mniejszy palnik i podgrzej na średnim ogniu, mieszając. Dodaj sok z cytryny, skórkę cytrynową i masło. Mieszaj cały czas, aż do zgęstnienia i zagotowania kremu. Po zagotowaniu wyłącz kuchenkę i wystudź masę.
  3. Krem śmietankowy: śmietanę z mascarpone i cukrem umieść w misie miksera i ubijaj, aż powstanie gęsta kremowa masa.
  4. Krem z serkiem Philadelphia: wymieszaj masło z cukrem – do uzyskania puszystej masy. Dodaj serek Philadelphia i ekstrakt waniliowy, wymieszaj całość. Jeśli masa zrobi się zbyt rzadka, odstaw ją na chwilę do lodówki.
  5. Wykonanie: na paterze ułóż pierwszy blat biszkoptu, nasącz go 1/3 ponczu, nałóż warstwę lemon curd i warstwę kremu śmietankowego (możesz w nim zatopić świeże owoce). Następnie powtórz czynności, układając kolejne blaty biszkoptu i przekładając je kremami lemon curd i śmietankowym.
  6. Wstaw tort na 1-2 godziny do lodówki. Następnie obłóż go kremem z serkiem Philadelphia. Udekoruj ciasto jadalnymi kwiatami, owocami lub kawałkami cytryn.

Mam ochotę na

Ciasteczka migdałowe z kremem Matcha
Ciasteczka migdałowe z kremem Matcha
czas przygotowania: 15 minut
Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado
czas przygotowania: 20 minut
Sernik krakowski
Sernik krakowski
czas przygotowania: 35 minut + 60 minut (czas pieczenia) + czas studzenia
Chrzanowy krem z kalafiora z tymiankiem
Chrzanowy krem z kalafiora z tymiankiem
czas przygotowania: 35 minut
Makaron w pomidorach
Makaron w pomidorach
czas przygotowania: 25 minut