Chłodnik z botwinki

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 25 minut i czas chłodzenia

Składniki

  • 1 duży pęczek botwinki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • sok z połowy cytryny
  • 125 g serka Philadelphia Light
  • 150 g kefiru
  • sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania

  1. Buraczki z botwinki oraz ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Łodyżki drobno posiekaj. Pokrojone buraki skrop sokiem z cytryny.
  2. Zagotuj bulion warzywny, dodaj buraczki i ziemniaki i gotuj około 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekane łodyżki botwiny, sól i pieprz i gotuj 2 minuty.
  3. Zupę wystudź, a następnie zblenduj.
  4. Serek Philadelphia zmieszaj z kefirem. Niewielką część zostaw do dekoracji, a resztę dodaj do zupy i wymieszaj. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
  5. Chłodnik podawaj udekorowany serkowo-kefirowym kleksem.

Mam ochotę na

Focaccia z boczkiem i oliwkami
Focaccia z boczkiem i oliwkami
czas przygotowania: 2,5 godz. (1 godz. na wyrośnięcie ciasta)
Serek Philadelphia z batatem
Serek Philadelphia z batatem
czas przygotowania: 15 minut
Sałatka szparagowa z truskawkami
Sałatka szparagowa z truskawkami
czas przygotowania: 20 minut
Trdelník
Trdelník
czas przygotowania: 35 minut + czas oczekiwania i pieczenia
Serek Philadelphia z makaronem Orzo, pieczonym łososiem, szparagami i migdałami
Serek Philadelphia z makaronem Orzo, pieczonym łososiem, szparagami i migdałami
czas przygotowania: 30 minut