Farsz:
Ciasto:
Dodatki:
1. Przygotuj farsz. Ugotowane krewetki oczyść, usuń pancerzyki, a następnie rozdrobnij przy pomocy malaksera lub widelca. Imbir przeciśnij przez praskę, szczypiorek drobno posiekaj. Wymieszaj krewetki, serek Philadelphia ze szczypiorkiem, imbir, biały pieprz oraz sos rybny na jednolitą masę.
2. Do mąki z solą dolej ciepłą wodę i zagniataj przez 5 minut. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, rozwałkuj je na cieniutki placek i przy pomocy szklanki powycinaj krążki. Od razu nałóż po łyżeczce farszu na każdy placek, zwilż krawędzie, złóż krążek na pół i zlep brzeg z jednej strony półkrążka. Następnie zagniataj kolejne zakładki z ciasta (w kierunku „od siebie”), tak aby uformować kształt sakiewki. Gotowe pierożki przykryj wilgotną szmatką.
3. Zagotuj wodę w garnku i ustaw na nim bambusowy koszyk z pierożkami w środku (możesz ułożyć je na wyciętym z papieru do pieczenia okręgu, aby się nie przyklejały). Gotuj chińskie pierożki na parze przez 6 minut.
4. Serwuj pierożki posypane sezamem i szczypiorkiem, z sosem sojowym do maczania.