Drożdże pokrusz do miski, zasyp łyżką cukru i rozetrzyj do uzyskania płynnej konsystencji. Zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
Zaczyn powinien się spienić i wyrosnąć. W tym czasie roztop masło w kąpieli wodnej i ostudź. Wymieszaj drożdże z jajkiem, masłem i resztą cukru. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z solą. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego z hakiem do ciast drożdżowych przez 5 minut, aż przestanie kleić się do dłoni i/lub miski. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godziny (albo do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość).
Nagrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj serek Philadelphia z konfiturą wiśniową. Ciasto po wyrośnięciu zagnieć parę razy i podziel na 3 części. Każdą część uformuj w długi wałek (ok. 50 cm), rozwałkuj, posmaruj farszem i zroluj z powrotem. Ułóż 3 wałki z farszem obok siebie i zapleć w warkocz, końcówki podwiń pod spód ciasta i lekko dociśnij. Przykryj ścierką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Utrzyj zimne masło z cukrem, mąką i płatkami migdałowymi na kruszonkę. Ciasto posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.
Piecz około 25 minut, aż powierzchnia chałki się zrumieni.